Inkomna tips – allmän säkerhet och arbetsmiljö

Varm och torr i huggarstövlarna

Det blir lätt fuktigt i täta gummistövlar. Ett gammalt knep som fortfarande fungerar riktigt bra är att vika ”iläggssulor” av dagstidningspapper. Papperet suger effektivt åt sig fukt. Efter användning tas papperet ut och stöveln går lättare att få torr. Ullsockor är varma men inte så slitstarka.

Har du något knep att hålla dig varm och torr i olika väderlek? Meddela oss gärna! Använd mailfunktionen på förslagslådans förstasida.

Tomas Gullberg, Tel 070-3000814

Torka stövlarna med gula ärtor

Skaffa två paket torra gula ärtor. Häll ett paket i varje stövel/känga när det är dags att torka dem. Torkar fort upp insidan, går att hälla över i en påse och återanvända nästa dag. Räcker många år!

Mathias Ohlson

Byt till kraftigare sax i förbandslådan!

Vi som kommit så långt att vi har en förbandslåda, i rastkojan eller hemma, har ofta en orginalsax i denna förbandslåda. Den är för klen att använda i arbetskläder, i värsta fall huggarbyxa. Köp en kraftsax på järnhandeln. Jag har en Gardena. Kassera orginalsaxen och lägg gardenasaxen i lådan. Den dag det händer något så är saxens kostnad ointressant!
Erik Fallgren, Ovanmyra, Rättvik

Nonchalera inte skydden!

Skydda toppen på din kropp så du slipper arbetsstopp!
Sågbyxor, hjälm och andra skyddsutrustningar i skogen får inte nonchaleras!
Åsa Olofsson, Hörby

Se upp med gamla högstubbar och döda träd!

En sak att tänka på när man gallrar/vedhugger är alla gamla högstubbar och döda träd som lämnas numera. Dessa kan i olyckliga fall rasa omkull eller gå av vid t.ex. påfällning. Framförallt döda helruttna björkar kan vara känsliga för minsta ”putt” och då falla på den som är i närheten. Därför bör man innan man börjar hugga i ett område, kolla upp var de döda står och fälla omkull de som kan bli en fara först. De får förstås ligga kvar och göra naturvårdsnytta liggande. De som inte utgör fara får vara kvar stående. Hjälmen ska man förstås ha på sig men den är ingen garanti mot ikullfallande träd och att göra som norrmannen som envisades med att ha bara toppluva när han högg är inte att rekommendera; Hans motivering var att han tidigare hade hjälm men fick vid ett tillfälle en stor tallgren i huvudet så hjälmen sprack. Det hade minsann inte toppluvan gjort!
Kjell Snellman, Hede, Möklinta

Utnyttja de naturliga förutsättningarna

Att vara utvilad när man kommer till skogen är A och O. man tänker klarare och har större chans att uppmärksamma eventuella faror. Man skall få så mycket som möjligt uträttat i skogen med minimal ansträngning. Här följer några exempel:

  • Man planerar huggning, körning och vägar innan man startar sågen.
  • Med tanke på att man redan har mycket att dra på, som såg, brytjärn, dunk, slagjärn och kilar mm, skall man ej draga för mycket redskap med ut i skogen för att öka säkerheten. Man skall naturligtvis använda sig av naturens hjälpmedel.
  • Om man skulle fälla i motvind en blåsig dag så behöver man inte fälla många träd förrän man vore helt slut, varvid olycksrisken ökar. Man kan lägga upp arbetet så att man får hjälp med fällningen och helt naturligt fälla i medvind.
  • Ett annat bra hjälpmedel som inte är tungt att bära på är trädets lutning och krontyngd. Fäller man trädet åt det håll som det lutar åt behöver man inte göra mer än att sätta i brytjärnet som en försäkring. Med stor sannolikhet kommer trädet att falla av sig själv.
  • När man fäller försöker man få upp grenverket från marken genom att utnyttja stenblock och kuperad terräng att fälla på. Då skall man se upp, för rotändan kan slungas flera meter i höjd och sidled och orsaka en olycka om man ej planerat en reträttväg.
  • Att lära sig fila så att kedjan blir vass gör arbetet mycket roligare. Då ökar säkerheten ytterligare om allt går lättare. En helt ny kedja skall också filas, tand såsom ryttare.

Erik Broman, Ö:a Ämtervik

Lugna ner tempot!

När du jobbat en timme eller två, och börjar bli lite varm, stanna upp en stund och ät ett äpple som du smart nog tagit med dig.
Senare under dagen när du börjar bli trött, känn efter och lugna ner tempot innan du sträcker dig för långt, lyfter för tungt eller liknande. Försök inte spara tid genom att stå still och försöka nå ändå, ta den tid det tar att gå runt och ställa sig stabilt på bättre ställe. Kort sagt; Man måste inte hela tiden tangera gränsen för vad man orkar.
Rickhard Lantto, Masugnsbyn

Tillbaka>>>