Analys av fall 3, knockad av spjälkande björk

Fall 3 webb

Orsaker till olyckan:

Det finns flera orsaker till olyckan. Orsaken till skada är att Cesar missbedömde spänningen i björken, vilket är en oavsiktlig felhandling. Men Cesar gjorde ett antal avsiktliga fel genom att:
a) gå under det hängande trädet samtidigt som brodern ruckade på det
b) kapa av trädet som granen hängde i
Dessutom hade han bråttom.

Cesars egen förklaring:

”Det var väl mitt fel, jag hade bråttom och tänkte mig inte för! ”

Hur skulle du ha gjort för att undvika olyckan? Cesars svar på frågan:

”Jag vet faktiskt inte. Jag hade förmodligen gjort likadant i dag. Om jag hade gått på tio kurser och föreläsningar om att man ska vara försiktig så hade jag nog gjort likadant i alla fall, skulle jag tro!”

Diskussion

Cesar ger i sin egen reflektion inget uttryck för att han lärt sig någonting av sitt eget felhandlande. Den enda orsaken han anger själv är stressen. Samtidigt anger han i sin berättelse att han var medveten om faran han utsatte sig för genom att gå under hängande träd och kapa trädet som granen hängde i. Han övergav dessutom en relativt säker arbetsmetod där traktorn hjälpte till och övergick till en fullständigt livsfarlig arbetsmetod. Dessutom skulle han göra samma val igen! Hans förtroende för sin egen kapacitet att kunna hantera risker och parera faror har inte blivit rubbat på grund av denna eller tidigare händelser. För Cesar verkar därför inställningen till risker vara huvudorsaken till att olyckan inträffade trots att han blev skadad av en oavsiktlig felhandling. Det verkar som om Cesar hade änglavakt denna dag!

Lär dig mer i avsnittet säker fällning >>>

Tillbaka>>>