Inkomna tips – redskap och utrustning

Axplock från vår gamla hemsidas förslagslåda. Eftersom det gått ganska många år sedan vi började publicera förslagen/tipsen så har vi gallrat en hel del och försökt vara så aktuella som möjligt genom att klippa i inslagen!

Spritpenna bra vid filning av kedja

När det är dags att fila kedjan, så måla en tand med pennan. Då är det lättare att veta när man gått ett helt varv!

Mathias Ohlson

Tandborste och böjt gem när du rengör motorsågen

En (gammal) tandborsteutrymmen är smidig för att göra rent på lite krångliga ställen på sågen. Likaså ett uträtat gem eller liknande fungerar bra för att pilla rent i små utrymmen på sågen när man är ute och saknar tillgång till verkstad, tryckluft mm

Mathias Ohlson

Pannlampan är en succé!

….jag tror att snart blir det lika naturligt för skogsfolk att använda pannlampa som att ta på sig långkalsonger då det är kallt eller regnkläder då det är blöta. Det är hemskt mycket folk som arbetar i skumrask. Det är både farligt och olönsamt eftersom det inte är ljust så många timmar nu om hösten. Pannlampsanvändningen skulle verkligen behöva en skjuss framåt.
Mvh/Magnus Andersson
Telefon 0525-22111, 073-954 99 92, E-postadress sanna.magnus@spray.se

Fila med skruvdragaren!

…nu finns lösningen. Man tar bara bort handtaget på rundfilen, sätter den på sin batteridrivna borrmaskin, en hylsa i andra änden som man styr trycket mot kedjan med. Sedan är det bara att köra skruvdragaren åt rätt håll. Voila! 5-10 min senare har man en ny, knivskarp kedja.Om ni vill ha en bild på hur man gör så hör gärna av er!

Hälsningar Claes Vikholm, Nacka, tel 08-6242733

Anvisning för användning av trampbrytjärn:

Trampbrytjärnet Victor ihop

Trampbrytjärnet Viktor, ihopskjutet….. …..och utdraget.

Trampbrytjärnet Victor utdraget

Såga riktskär, gör instick ca 1,5 – 2 cm från botten av riktskäret, vilket ska vara brytmånen, såga därefter bakåt och lämna en remsa okapad ved på motstående sida som säkerhet så att trädet ej kan ”sätta sig”. När Du sågat rakt bakåt och igenom, gör Du ett nytt ”riktskär” på motsatt sida om det riktiga riktskäret. Djupet på det nya riktskäret ska vara så djupt att hela undersidan av brytjärnsplattan vilar på stubbens ved, ej bark. När brytjärnet är på plats sågar Du bort resterande veddel av fällskäret. Nu kliver Du upp på teleskopdelen med vänster fot, så att Du kan famna trädet mitt över bröstkorgen och håll fast i trädet. Böj benet lätt, lägg på höger fot på vänstra fotens ståltåhätta, sträck ut benet långsamt, så att brytjärnskraften går genom hela trädet till sista toppskottet. Faller trädet inte; ta och böj benet ännu en gång och sträck ut, och trädet faller.

Lång instruktion, men kanske nödvändig eftersom jag mött många som inte sett till att järnet vilar på stubben, och att man inte segar omkull trädet.

Begränsning på järnet är, om trädet lutar så mycket bakåt så att trädet ej har gått över jämviktsläget med 5 cm som järnet maximalt rår på att lyfta över.

Jag påstår att Trampbrytjärnet Viktor är så gott som lika effektivt som dom längre brytjärnen, under förutsättning att man använder det rätt.

Valter Lindh, tel 070-2995630

Vändband

Ha alltid med dig ett vändband för användning vid fastfällt träd. Att såga hål i stammen är både farligt och olönsamt! Antingen vrida det åt något håll eller dra bakåt och inget annat. Men bästa sättet är att vara noggrann vid fällning, då slipper ni fastna!

Magnus Hakeman, Husqvarna, Motorsågsinstruktör

Köp såg med TAC-skydd!

Om du ska köpa en såg, oavsett om du är proffs eller fritidshuggare så köp en som utrustad med TACskyddet. Det ger ett ökat skydd mot kast och är även lätt att låsa kedjan med vid kortare förflyttningar i arbetet. Och det är inte i vägen som många tror.

Magnus Hakeman, Husqvarna, Motorsågsinstruktör

Spännband för säkring av stormfällen

Säkring av rotvälta

Med ett vanligt större spännband kan säkerheten vid tillvaratagande av vindfällen förbättras. Till exempel kan en rotvälta säkras upp så den inte slår över vid kapning. Nyttja ett stabilt träd och en grov rot i vältan. Vinschen kan också användas för att dra loss eller säkra stammar i spänn så de inte ”slår” vid kapning. Om sågen klämt fast kan det också gå att dra stammen så sågen släpper. Ett vanligt större spännband håller för 4 ton och kan utveckla en dragkraft på upp till ca 10 000 N (1000 kg), men dragsträckan är inte längre än ca 50 cm. Det går att seriekoppla flera spännbandsspännare för längre dragsträckor.
Tomas Gullberg, tel 070-3000814

Skogsfällriktare av domkraft

Per-Göran Albertsson, Väddö, har skickat in ett förslag på hur man tillverkar en fällriktare av en domkraft för bilar.
Se Per-Görans egen beskrivning >>>

Sadelhölster för motorsågen på snöskotern

Förslag på lösning på transportproblemet för motorsågen när snöskotern används:
Man kan fästa motorsågen i ett ”sadelhölster” på snöskotern för att transportera den på ett säkert sätt. Det kan t ex vara ett ”svärdskydd” med fästrem som sätts fast på snöskoterns pakethållare eller i ramen för lådhållaren.
Lennart Lindgren, Härnösand

Siktstreck på motorsågen och hållare för dryck på bränsledunken

Eftersom fällningen är ett av det viktigaste momenten; kan man få det säkert och rätt så går allt mycket lättare. Jag vet inte hur det är på dom nyare sågarna men dom gamla har inget stort streck på kåpans översida för att lättare se riktningen på svärdet när man gör fällskäret. Viktigt att göra fällskär även vid mindre träd och att nästan alltid använda trampjärn.
Har ett förslag till. Att ha med sig vatten ut när man hugger, så kan det vara svårt att bära med sig vattenflaskan. Gör ett stativ på bränsledunken att sätta flaskan i så går det lättare. Något att tänka på för tillverkarna.
Thomas Johansson, Stora Åby, Målilla

Brytblock är en bra hjälp vid vinschning

Med ett brytblock kan man ändra virkets riktning. Kör man med vagnsmonterad kran hängs brytblocket bakåt, för att undvika tippning av vagnen. Fastnar virket kan det dras bakåt.
En mindre traktor kan lätt välta om virket dras från sidan, då utnyttjas brytblocket att ändra kranbommens riktning. Vid enbart vinschning hängs brytblocket på nedre delen av vinschen för att undvika att traktorn stegrar sig. Stå ej i brytblockets dragriktning.
En vajerkrok med ögla är också bra, den skonar vajern och drar åt virket bättre. Öglan är smidig, den oredar inte massaveden när vajern dras loss.
En trädpulka underlättar nedtagningen av vindfällor och träd, som står så tätt att det inte går att föra omkull på vanligt sätt. Med pulkan drar man ned trädet. Sätt pulkan framför trädet, såga kälke, så åker trädet självmant ned i pulkan eller knuffa till trädet så glider det lätt ned i pulkan.
Lennart Berggren, Kartaby

Brytjärn i huggarbältet – en säkerhetsrisk!

Kort brytjärn som bärs i skogshuggarbältet bakom ryggen och är tillgängligt med båda armarna är en stor säkerhets risk. Vid ett okontrollerat fall kan brytjärnet skada ryggen med svåra konsekvenser som följd. Förslag är att inget eller endast ett mjukare skydd placeras bakom ryggen i skogshuggarbältet.
Lennart Carlgren, Stockholm

Sågskydd på baksidan av byxorna

Jag går på en naturbruksskola och vi hade för en tid sedan en olycka. en kille sågade sig bak i vaden. Detta väckte frågan varför det inte finns sågskydd på baksidan av byxorna. Jag tycker att det skulle vara en självklarhet eftersom vaderna är mycket utsatta vid kvistning. Olyckan på skolan skulle inte hänt om det hade funnits.
Rebecka Askerdal, Hajom

Såghölster

Montera ett ”såghölster” på traktorn, terränghjulingen mm! Sågen sitter säkert i hölstret och behöver inte tas in i traktorn, där den också kan vara en säkerhetsrisk (hindra körningen). Hölstret kan göras av t.ex.tre lager plywood med en tjocklek så att svärdet kan stickas ner i mitten. Själv gjorde jag ett hölster i tjockt plexiglas som gick att borra och såga i. Ser lite proffsigare ut men ett i plywood fungerar lika bra. Huggardunken spänner jag fast med en elastisk stropp på en hylla på traktorn.

Nedan är en bild på en kanadensisk traktor som utrustats med en frontlåda för div verktyg, bensindunk etc. Vid övre pilen syns såghölstret och vid den nedre pilen skruvstädet.

Skruvstäd på maskinen

Såghölster på maskin

Montera ett skruvstäd någonstans på traktorn eller kärran, eventuellt på en hylla som går att fälla undan. Ett skruvstäd underlättar filning av motorsågen och diverse småreparationer. Det finns små och ganska billiga skruvstäd som är lätta att skruva fast och flytta. Jag såg en bra lösning på en traktor i Kanada som fotot ovan visar.

Tomas Gullberg

”Dubbad” fällningshjälp

slantoppsdubb 1

slantoppsdubb 2

Ytterligare ett tips är att göra ett litet ”fäste” eller ”dubb” att sätta i toppen på en slana så den inte slinter mot stammen när man ska trycka omkull träd. Fästet kan till exempel tillverkas av en rörbit och ena hälften av en avgasrörsklämma som ger två piggar.

Tomas Gullberg
Telefon: 070-3000814

Tillbaka>>>