Inkomna tips – sågbockar
Sågbock från Hedemora
Tillverkade denna sågbock för halvmetersved för några år sedan. Den fungerar mycket bra och är bekväm att använda. För att veden ska ligga kvar i sågbocken efter kapning och att inte sågen ska nypa fast ska det vara 2 stöd för varje vedlängd. Samtidigt blir längden på alla vedträd lika. Höjden på sågbocken anpassas så det är bekvämt att såga utan att bocka sig. Benen till sågbocken är enkelt att demontera när de är skruvade, för att enkelt kunna ta den med på exempelvis lasthållarna till en bil. Bredden på sågbocken avgörs efter vilken längd på sågsvärdet man har. Själv har jag ett 13 tums svärd. Sågbocken tillverkas naturligtvis i trä och dimensionerna på virket bestäms av var man har att tillgå.
MVH Anders Danielsson Hedemora
Spännband som sågbock
Jag använder kraftiga spännband och drar ihop stockarna till en bunt, ju klenare desto lättare. Sedan använder jag motorsågen och sågar av samtliga på en resa i 37 cm längder, som passar mitt behov. Detta har underlättat för min del.
Peter Duvenfelt, Kristinehamn
Sågbock från Brösarp
Skickar foto av min sågbock. På denna sågar jag varje år några kubik spillved från ett snickeri, fin ved att sätta fyr med, men även en del annan ved går snabbt att såga upp med denna. Tyst, eftersom sågen går så kort tid, plus att jag sågar mycket ved i förhållande till bensinförbrukningen. Dessutom har jag en viss kontroll på hur mycke ved jag har sågat eftersom jag räknar antalet laddningar. Hälsningar Daniel Vitestam, Brösarp
Sågbockar från Timmersdala
För 25 år sedan tillverkade jag en sågbock av samma typ och material som den tidningen Skogsland beskrev i nr 25 (se längre ner på denna sida /reds anm.). Träkonstruktionen blev något klumpig och ersattes av en stålkonstruktion. Den är byggd för vedlängd 25 cm. Av bilderna framgår att risken för sågning i stålet är liten. Vid kapning av slanor (3.5 m längd) rymmer bocken 1 travad kubikmeter. Med hjälp av lastbrygga på mindre jordbrukstraktor kan bocken förflyttas, lastad eller olastad, från stubben till platsen för kapning.
Jag saknade slanvirke vid fotograferingen men fyllde bocken med kastved. Det går även bra att kapa sådan ved i bocken. Ett par bilder nedan visar bockar för kapning av grövre stammar som är för tunga att lyfta till stålbocken. Avståndet kan varieras och uppläggningen blir stadig och det blir en bra arbetshöjd vid kapningen.
Lars-Olof Larsson, Timmersdala
Smart-Holder
fyller de flesta kriterier för en säker sågbock: -all ved sitter fast -sågen ”nyper” aldrig, veden ”faller av” hela tiden Smart-Holder kallas även STIHL Smart-Holder se även: http://www.agma.com/ Alf Granlund, AGMA AB, Umeå, tel 090-13 86 50
Sonnys Bygg- och sågbock
För sågning av ved samt kapning av brädor vid byggen mm. Den kan enkelt och snabbt monteras isär för förvaring eller transport. Sonnys Maskiner, 467 00 Grästorp, tel 0514-10505
Sågbock för motorsåg
modell Tomas Gullberg Sedd från sidan: Bocken ovan tillverkas av 10 st 1-meters bitar av regelvirke 45×95, som spikas ihop till 5 st ”kryss”. Strävor görs av 22x 45 eller liknande klenare virke, liksom måttribban. En variant på denna bock:
Gör fyra kryss, med de yttersta ca 1,5 meter från varandra och de två mittersta tätt, där spännbandet skall sitta. I bilden ovan innebär det att krysset vid siffran 7 flyttas till siffran 4 och krysset vid siffran 6 tas bort. Man får alltså en lite längre, men lättare och stadigare bock, som fungerar lika bra!
Sågbänk för kapning av grov ved
Karl Hedström i Långshyttan tipsade om hur han har ordnat det för kapning av grov brännved. Själv köper han bara grov ved som levereras i 3-m:s längder. Han kapar med motorsåg på en sågbänk som han spikat ihop. Bänken skall vara lagom hög för att man ska få en bekväm arbetshöjd, dvs stå rak när man kapar. Några grova kubbar eller lecablock kan användas som underlag. Han föreslår ung följande konstruktion: Använd 45 x 95 regelvirke som ställs på kant och spikas på reglar av lite grövre virke (45 x 145). För tremeters ved behövs då tolv stycken 45 x 95 i två meters längder, om man gör ved i 50 cm:s längd. Varje vedlängd som kapas vilar då på två reglar och ligger stadigt kvar.
Vid kapningen ligger först stocken och därefter de efterhand kapade vedlängderna stadigt i den urtagna försänkningen. Sedan är det bara att plocka ur veden och rulla fram nästa stock för kapning. Karl använder hydrualklyv för den grova veden.
Sågbock för motorsåg
Du kan enkelt spika ihop en sågbock för att såga ved med motorsåg. Ta en bred planka som bas. Markera på plankan de önskade vedlängderna, där du sedan skall spika fast varje stöd. Börja med att spika på fyra ben av lite kraftigare virke, förslagsvis 45x 95, ca 75-80 cm höga. Plankans höjd över mark bör vara ca 20 cm och höjden på hela bocken bör inte överstiga 80 cm, då blir det väl högt att lägga i veden. Stöden som spikas vid markeringarna behöver inte vara grövre än ca 22×45. Spika dessutom på tvärslag (underlag) vid varje stödpar. Då får man upp veden en bit från plankan och slipper såga igenom plankan det första man gör utan känner direkt när man kapat igenom vedbunten. Ett tips är också att dra ett spännband runt vedbunten innan du börjar såga, då ligger veden helt stilla när du kapar.
David Torung, Horndal Tillbaka>>>