Intervju med Erica Pershagen, tillträdande VD för Säker Skog

 

Hallå där Erica, du är ny medarbetare i Säker Skog, vem är du?

Jag är kommer från en nötkött-, spannmål-och skogs gård söder om Falun. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för jord-och skogsbruksfrågor. Det kändes därför naturligt att läsa vidare på SLU, vilket resulterade i en agronomexamen inom landsbygdsutveckling, en masterexamen i miljökommunikation och en master i hållbar matproduktion från Cranfield University, England.

Efter mina studier arbetade jag på LRF Östergötland, Södermanland och Örebro i två år som verksamhetsutvecklare inom miljö och vatten. Jag flyttade hem till Falun 2020 och började arbeta på Stora Enso som hållbarhetsansvarig för skogsproduktionen. Idag är jag områdeschef för Nord inom Skogsvård och Tillsyn.

 

Vad ska du jobba med?

Den andra december tillträder jag tjänsten som VD på Säker Skog.

 

Varför lockade Säker Skog och den här tjänsten dig?

För mig är skogen en plats för återhämtning, ett arv att förvalta och en plats att umgås med nära och kära. Riskerna i skogen finns alltid där, det vi kan göra är att bli medvetna om dem och arbeta aktivt för att minimera riskerna. Årligen omkommer mellan fem och tio personer vid skogsarbete, samt att flera skadas. Jag anser att arbetet som ”Säker Skog” genomför verkligen är livsviktigt och något som jag vill vara en del av.

 

Vad har du för tankar om Säker Skog?

Jag tycker att det är fantastiskt att Säker Skog bygger på en motion från en LRF stämma. Det visar vilken kraft gräsrötterna har och vad vi kan åstadkomma tillsammans. Idag finns det ca 350 instruktörer utsprida över hela landet och det har utfärdats över 200 000 körkort. Vi har en stark grund att bygga vidare på och jag ser fram emot att leda Säker Skogs framtidsresa!

 

Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat?

Den gröna näringen, både lantbruk och skogsbruk! Landsbygdsutveckling och framför allt företagande på landsbygden.

 

Annat?

På min fritid hjälper jag till på familjegården, både inom lantbruket och skogsbruket. Jag brinner för föreningslivet och är ordförande i LRF Vika lokalavdelning samt sitter med i styrelsen i LRF:s kommungrupp för Falun. Jag är sammankallande i valberedningen för svenska Nötköttsproducenter i Gävle/Dala. Jag är styrelsemedlem i Landshypotek Bank AB, Gävle/Dala.

Pressmeddelande – Erica Pershagen ny VD för Säker Skog

2024-10-07

 Ny VD för Säker Skog:
“vi ska vara medvetna om riskerna och arbeta aktivt för att minimera dem”

Erica Pershagen

 Årligen omkommer mellan fem och tio personer vid skogsarbete och flera skadas. Säker Skogs verksamhet syftar till att öka säkerheten för de som arbetar med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling i skogen. Antalet olyckor behöver minska, framför allt allvarliga sådana och dödsolyckor och anställningen av en ny VD är ett viktigt steg på vägen mot detta.

 

– Säker Skogs arbete är så viktigt för alla som jobbar med röjsåg och motorsåg eller transporterar sig med en terränghjuling. Alla behöver komma hem oskadda. Som ny VD kommer Erica att förädla och utveckla verksamheten, säger Gunilla Kjellsson, ordförande Säker Skog.

 

 I rollen som VD kommer Erica med sitt starka engagemang även driva vidare Säker Skogs kvalitetssäkring av examinationer och dokumentation, för att garantera hög standard och säkerhet i arbetsmiljön för de som jobbar inom det småskaliga skogsbruket.

  • För mig är skogen en plats för återhämtning, ett arv att förvalta och en plats att umgås med nära och kära. Riskerna i skogen finns alltid där, det kommer vi inte ifrån. Vi ska vara medvetna om riskerna och arbeta aktivt för att minimera dem. Jag anser att arbetet som Säker Skog genomför är livsviktigt och något som jag vill vara en del av, säger Erica Pershagen, tillträdande VD Säker Skog.

 

Erica tillträder tjänsten den andra december i år.
Läs intervju med Erica här.

 

Välkommen att kontakta:
Gunilla Kjellsson ordförande Säker Skog, gunilla.kjellsson@lrf.se, 070- 58 96 602
Erica Pershagen, VD Säker Skog, 073-80 55 702

Säker Skog samägs av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och de tre skogsägarföreningarna Norra Skog, Mellanskog och Södra skogsägarna. Säker skogs verksamhet syftar till att öka säkerheten för de som arbetar med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling. För mer information: www.sakerskog.se.

Viktig information om systemuppgradering av Rask!

Vi vill informera er om att Rask kommer att uppgraderas till en ny version. Under uppgraderingen kommer systemet att vara oåtkomligt från kl. 21 tisdagen den 8 oktober och resten av den kvällen.

Under denna tid kommer ni inte att kunna komma åt systemet för att genomföra några arbetsuppgifter. Vi rekommenderar att ni planerar ert arbete därefter.

Tack för er förståelse och samarbete!

Vänliga hälsningar
Anna-Karin Arvidsson, Administratör