Forskningsprojekt om granbarkborre

Säker Skogs verksamhetsledare Tomas Gullberg är involverad i ett granbarkborreprojekt som pågår just nu. Här följer en beskrivning kring projektet och vad det förhoppningsvis kan bidra till.

Forskningsförsök med rotkapning pågår nu i södra Dalarna. Hypotesen (och förhoppningen) är att rotkapning och syrtorkning ska göra att underbarken blir mindre tjänlig för granbarkborrelarverna. Av tidigare forskning vet vi att en sur och brun underbark inte duger till granbarkborrarnas förökning.

Rotkapningen bryter tillförseln av vatten via rötter samtidigt som trädets behov av vatten för avdunstning, fotosyntes och skottskjutning påskyndar att trädet vissnar och dör. Om det sker tillräckligt snabbt för att störa larvernas utveckling återstår att se.

Tills vidare vet vi att upparbetning och tillvaratagande i tid eller helbarkning i tid är säkra metoder att hindra massförökning i vindfällen. Självverksamhet och småskaliga metoder är en viktig resurs om det ska fungera.

Om enbart rotkapning är ett alternativ till barkning skulle det betyda mycket i det viktiga förebyggande arbetet mot granbarkborren vid små volymer vindfällen som ligger besvärligt till.

Vindfällen i soligt läge.

Vindfällen i skuggigt läge

 

 

 

 

 

 

 

Färska borrmjölhögar 15 maj

Prover för att se underbarkens färg. Helt fräsch underbark är ljus (vänstra). En antydan till färgförändring kan vid mätningen 15 maj skönjas på tidigt rotkapade träd, men det är en bit kvar till brunt.. Det brukar ta 8 veckor från äggläggning till färdigutvecklade nya borrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessa försök ingår i samarbeten med Skogforsk och Mellanskog finansierade av Skogsägarnas forskningsfond och Dalarnas KUA-fond.