Ny artikel i ATL – Rotkapning gav färre granbarkborrar

Enstaka vindfällen som antingen ligger otillgängligt eller som skogsägaren saknar resurser att ta hand om kan bli startskottet för större granbarkborreangrepp på stående skog. En ny studie visar att en så enkel metod som rotkapning kan mer än halvera förökningen av granbarkborrar.

Tidningen ATL publicerade den 19 mars en ny artikel om studien. Klicka här för att läsa hela artikeln.

 

Tomas Gullberg. Foto: privat

Tomas Gullberg, skoglig doktor i skogsteknik, verksamhetsledare på Säker Skog och självverksam skogsägare, fick idén om rotkapning som bekämpningsmetod i samband med att han letade efter forskningslitteratur om hur mycket granbarkborreangrepp på stående skog enstaka vindfällen kan orsaka. Han hittade en äldre studie där vindfällen simulerats genom att stående skog fällts med motorsåg.

 

 

– Man konstaterade att det var förvånande låg förökning i träden och till och med lägre än i stående träd bredvid. Då föddes min idé, att det där är ju för tusan en bekämpningsmetod, säger Tomas Gullberg.

 

Rotkapning som metod

Försöken gjordes i samarbete med Skogforsk och Mellanskog med finansiering av Skogsägarnas forskningsfond och Kua-fonden i Dalarna.

Petter Öhrn, forskare på Skogforsk som är specialiserad på granbarkborrar, utvärderade försöken. Planen är också att metoden ska fortsätta undersökas av Skogforsk och Petter Öhrn.

Metoden missgynnade granbarkborren men gynnade många andra insekter. Fiender till granbarkborren trivdes särskilt i de träd som låg i skuggiga områden.

 

Granarna rotkapades vid olika tidpunkter under våren. Foto: Tomas Gullberg

 


Petter Öhrn, forskare på Skogforsk, letar granbarkborrar i underbarken. Foto: Tomas Gullberg

 

Läs hela artikeln i tidningen ATL publicerad den 19 mars.