Använder du rätt personlig skyddsutrustning?

Hjälm

stihl_skogshjalm_A

Hjälm med hörselskydd och ögonskydd (visir). Hur gammal är din hjälm? Tänk på att plast åldras och skyddsvärdet försämras. I regel finns en datummärkning på insidan av hjälmen som säger vilka år den håller måttet.

Handskar Hva

Skyddshandskar 

 

Kravet är vanliga kraftiga arbetshandskar. Speciella sågskyddshandskar med sågskydd på ovansidan är ändå bättre.  

Jacka Stihl 2014

Varselkläder på överkroppen

 

Enligt bestämmelserna i AFS 2012:01 ska man bära varselkläder på överkroppen när man arbetar med motorsåg eller röjsåg.

Huggarbyxor med sågskydd

Tvätta byxorna regelbundet. Kraftigt smustiga och ”igenkådade” byxor skyddar sämre än rena eftersom de skyddande lagren kan ha klibbat ihop. Byxor som ”räddat” brukaren bör kasseras då de inte skyddar lika bra nästa gång. Det är dock tillåtet att laga yttertyget om man inte syr ihop det med skyddslagren.

Klassning av skyddsbyxor

Fakta hämtat från Skogsland nr 5 2004: Det finns några olika typer av huggarbyxor med sågskydd. Dessa klassas enligt två skalor, dels 1 till 3, dels A till C.

En klass 1-byxa klarar att skydda bärarens ben för en sågkedja som rusar i 20 meter per sekund, vilket är standardtest för dagens godkända byxor.

Klass 2 kräver att byxan klarar 24 m/sek vilket ytterst få användbara byxor klarar i dag.(Jonsered presenterade den första i januari 2007 och Husqvarna våren 2008),

klass 3 höjer ribban ytterligare till 28 m/sek. Då det gäller sågskyddets täckning kring benen är klassningen från A till C.

På byxor märkta med A ska sågskyddet täcka framsidan mellan sidsömmarna samt 5 cm på vänstra benets utsida och 5 cm på höger bens insida.

Byxor märkta med B har dessutom 5 cm extra brett skydd på vänstra benets insida.

I C-byxan går sågskyddet runt om hela benet upp till mitten av lårets baksida, det ger hög säkerhet men uppfattas som en tung och varm byxa.

Skötsel av skyddsbyxor

Det är fibrerna i sågskyddsbyxan som trasslar in sig i kedjan och minskar farten om olyckan skulle vara framme. För att klara uppgiften krävs det att byxan sköts. Här är några råd:

  • Tvätta byxan regelbundet
  • Byt ut byxan om sågskyddsfibrerna dragits ut
  • Repor i yttertyget kan lagas, men skyddsfibrerna får inte sys eller limmas ihop med yttertyget

Köp rätt huggarbyxa

Husqvarnas Johan Milling ger tips till den som ska köpa säkra huggarbyxor:

  • Prova byxan så att den sitter skönt, då vill du ha den på dig i skogen!
  • Se till att byxan har CE-märkning, ett krav för försäljning inom EU
  • Information och instruktioner ska finnas på svenska (om du köper i Sverige)
  • Uppgift om när byxan tillverkades, liksom ett tillverkningsnummer, ska finnas
  • Vem som är tillverkare/avsändare av informationen ska vara angivet

”Vi rekommenderar även att köparen ska leta efter Eurotestmärkningen som visar att byxor från tillverkaren kontrolleras två gånger per år!”

Huggarstövlar eller kängor med ståltåhätta

stihl_skyddsstovel_comfort_A

Tänk på att vanliga skyddsstövlar med ståltåhätta inte räcker. Det skall även finnas sågskydd bakom ståltåhättan. Skyddsstövlar delas in i tre olika sågskyddsklasser:

Klass 1: Ska klara kedjehastigheter på  20 meter per sekund (m/s)

Klass 2:                -”-                               24             -”-

Klass 3:                -”-                               28             -”-

Stövlarna testas i en standardiserad testrigg där motorsåg med kedja i de olika hastigheterna släpps mot stöveln. Sågskyddet ska gå upp till 195 mm ovan klackhöjd. En stövel ger inte samma sorts skydd som skyddsbyxor. Stövelsågskyddet bromsar kedjan men stoppar den inte, som skyddsbyxor ska göra. Såväl tillverkare som testare uppger enl. tidningen Skogsland att en stövel inte ger ett 100-procentigt skydd. Ett krampaktigt gasande av sågen kan medföra att kedjan går igenom skyddet. Även om man råkar såga med ovansidan av svärdspetsen mot insidan av stöveln är det stor risk för genomsågning. Naturligtvis beror mycket på vilken styrka sågen har och hur man filat kedjan. Bäst är att arbeta in en säker teknik, så att man inte riskerar att såga mot stövlarna!

Första förband

Ett litet förstaförband skall finnas i huggarblusens axelficka eller i huggarbältet, nära tillhands. En större förbandsväska är bra att ha i t.ex. traktorn.

Ladda hem sidan som PDF:

Skyddsutrustning PDF